Вчимо дитину їздити на велосипеді

Користь катання на велосипеді для дитини незаперечна: такі заняття дозволяють зміцнити здоров'я малюка, розвинути всі групи м'язів, наситити організм киснем. При катанні на велосипеді також розвивається координація рухів, вміння планувати свої дії і маршрути.

Багато батьків вважають за краще якомога раніше навчити дитину цього захоплюючого і здоровому заняття, однак тут варто пам'ятати про рекомендований вік. Так, триколісний велосипед стане прекрасною вуличної іграшкою для малюків від 2-х років. Пересідати на двоколісний велосипед можна вже у віці 4-5 років. При цьому дуже важливо придбати велосипед по зростанню дитини, так як невідповідність транспорту і його оператора може бути небезпечною. Які ж перші дії батьків, які бажають навчити дитину кататися?

В першу чергу варто уважно спостерігати за дитиною: якщо він втомилася або засмутилася, прогулянку можна перенести на інший день. На самому першому тренуванні варто дозволити дитині просто котити велосипед поруч, при цьому бажано, щоб він тримався за сідло і вчився координації. Це дозволить навчитися елементарного управління іграшкою.

На наступному занятті варто використовувати велосипед як самокат. Дитина повинна триматися за кермо, а однією ногою перебувати на педалі, відштовхуючи велосипед всім корпусом. Важливо, щоб в цей час батько перебував з протилежного боку і здійснював страховку. Якщо велосипед накренився в іншу сторону, дитина зможе зупинити його ногою, тим самим навчаючись першим навичкам важеля.

Наступне заняття максимально наближає до освоєння велосипеда. Необхідно знайти високий бордюр і посадити дитину на велосипед повністю. Нога, що знаходиться на бордюрі, навчить відштовхуватися, тоді як друга нога буде знаходитися на другий педалі. Спочатку дитина їде на велосипеді як на самокаті, страхуючись другою ногою, а потім може і сам поїхати, попередньо гарненько відштовхнувшись від бордюру.

В один прекрасний момент малюкові буде так комфортно їхати, що він буде прагнути без сторонньої допомоги зробити кілька самостійних рухів педалей. У перший час, коли дитина ще не впевнено сидить в сідлі, батько повинен перебувати поруч і страхувати. Він також повинен дати докладні інструкції про те, що їздити по калюжах і ямок небажано — дитина може впасти і отримати травму. Коли малюк повністю освоїться з велосипедом, можна влаштовувати спільні сімейні заїзди.

Назад в блог Наступний запис